• SV Almelo is lang geleden opgericht, te weten op 17 december 1914 . De oprichters waren: Sierd Bruinsma, Gerrit-jan Vrielink, Jan Hammink, Gerrit Hammink, Willen Lammers en Jan Lammers, heel kort hierna aangevuld met de heren van Dokkum, Knoef, Barneveld, Rotman, Vugteveen en Dijkhuis. Het

    Het was een roerige tijd voor de wereld, want de eerste wereld oorlog was losgebarsten. De naam waarvoor op dat moment gekozen was, was niet SV Almelo, maar de club werd Amelosche Boys genoemd. In deze begin fase werd er gespeeld tegen buurtclubs uit Almelo, op initiatief van de Almelosche Boys!

    In oktober 1915 werd een Almelose voetbalbond opgericht. In het jaar dat volgde werden de Almelosche Boys 2e, achter kampioen Luctor et Emergo. Op de jaarvergadering van 1916 besloten de Almelosche boys toe te gaan treden tot de Twentse voetbal bond, hierbij was een naamswijziging nodig. De nieuwe naam werd Almelo.  Het clubtenue bleef onveranderd: een wit shirt met blauwe kraag en manchetten en een zwarte broek, kleuren die ook terug komen in het wapen van de stad Almelo.

     In de volgende jaren deed Almelo mee aan diverse toernooien, en In 1921 ging het eerste elftal van Almelo over van de TVB naar de KNVB. Na 3 jaar in de 3e klasse KNVB gebivakkeerd te hebben,  promoveerde Almelo naar de 2e klasse, ook weer voor 3 jaar. Hierna degradeer men weer naar de 3e klasse. Na een lange periode van 10 jaar slaagde de club er In 1937 weer in om te promoveren naar de 2e klasse (een 11-0 zege in de beslissende wedstrijd tegen Golto uit Hengelo). Helaas duurde deze periode slechts 2 jaar: men degradeerde  in 1930  degradeerde men weer.

    Ten tijde va het 25 jarig jubileum was de er weer een wereld oorlog gaande, evenals tijdens de oprichting in 1914.

    In de eerste jaren na de oprichting  had de club geen vast speelterrein te vinden. In de allereerste periode speelde men in het Nijreesbos, waar terreinen van families Bonvanie, Kleisen en Muizenbeld werden gehuurd (tegen een huurprijs van 1 gulden 50 per maand) Het spreek voor zich dat de velden verre van wat we tegenwoordig gewend zijn waren, de velden zaten vol met gaten en hobbels. Deze velden werden door de leden van Almelo zelf glad gemaakt en ook werden er doelpalen in elkaar getimmerd.

     In 1916, ten tijde van de inschrijving bij de TVB verhuisde de club naar ’t Maatveld. In die periode werden de uitwedstrijden met de fiets bezocht, en af en toe werd er een “jan plezier” gehuurd! Trainen deed men als het enigszins kon elke avond. Meneer Harmsen uit Enschede is in die tijd de eerste trainer van de club.

    Van 1918 tot 1927 heeft de club verscheidene onderkomens gekend in Almelo en omstreken, tot aan  1927. Vanaf dat jaar tot aan 1939 speelde men op “het Joostman”( sportterrein ’t Groenendal )

    In 1947 werd Almelo 2in de competitie, achter kampioen Wierden, maar in 1950 waren de rollen omgedraaid. Almelo werd kampioen in de 3e klasse. Destijds was het nog niet zo dat de kampioen automatisch promoveerde, maar diende er een nacompetitie met als inzet promotie gespeeld te worden. Helaas slaagde Almelo er niet in hier als winnaar uit te komen, waardoor men in de 3e klasse KNVB actief bleef.

    Het Jaar erop slaagde de wit-blauwen er wederom in om kampioen te worden, maar ook dit jaar lukte het niet om promotie te bewerkstelligen.

    Het duurde vervolgens tot 1962 tot Almelo, tot dat moment uitkomend in de 4e klasse KNVB, wederom kampioen werd. Met dit kampioenschap was de club er weer in geslaagd om te promoveren naar de 3e klasse KNVB!

    Vanaf 1962 heeft men jarenlang in deze 3e klasse mogen spelen , maar door een eindklassering als nummer laatst in 1974 was de degradatie naar de 4e klasse KNVB helaas een feit. Tot aan 1985 heeft de club in deze klasse gespeeld, waarna er in mei 1985 wederom een degradatie volgde, ditmaal naar de 1e klasse TVB. Na een aantal jaren in deze klasse vertoefd te hebben beleefde Almelo het dieptepunt in de sportieve historie, met een degradatie naar de 2e klasse TVB, het laagst denkbare niveau..

    In de jaren hier op volgend werd het voetbal wel steeds beter en diende zich een nieuwe talentvolle lichting spelers aan. Het gevolg hiervan was dan ook een promotie via de nacompetitie in 1992. Almelo nam weer afstand van de absolute kelder en speelde wederom in de 1e klasse TVB. Het jaar hierop haalde de club weliswaar wederom de nacompetitie, maar promotie beef uit. In 1994, in het 2e jaar dat men in de !e klasse TVB speelde, slaagde men er na een spannende nacompetitie nipt in om weer te promoveren naar de 4e klasse KNVB..

    De jaren hierna wordt de stijgende lijn die begin jaren ‘90 is ingezet netjes door gezet. Dit resulteerde in 1997, na een spannend seizoen, in niet 1 maar zelfs 2 beslissingswedstrijden om het kampioenschap tegen MVV’29. Helaas mocht het niet zo zijn, en verloor Almelo de 2e wedstrijd waardoor niet Almelo maar MVV’29 zich kampioen mocht noemen.

    Wie had verwacht dat deze klap door zou werken, had het echter mis! Door de toenmalige trainer Henny Oolbekkink werd aan het begin van het seizoen de doelstelling glashelder uitgesproken: Het kampioenschap. Na een spannend seizoen weet met op het laatst naaste belager RSC uit Rossum voor te blijven, waarna het kampioenschap na 36 jaar weer een feit was!

    In het volgende jaar werd snel duidelijk dat het voetbal in de 3e klasse toch wel wat anders is, hetgeen resulteerde in directe degradatie.

    Dat de spelersgroep toch flink wat in zijn mars had, werd het jaar erop ook weer duidelijk door direct weer te promoveren naar de 3e klasse (via de nacompetitie) en door de succesvolle volgende jaren na de eeuwwisseling. Het is zelfs zover gekomen dat men de finale wedstrijd van de nacompetitie om promotie naar de 2e klasse KNVB heeft mogen spelen in 2004, welke helaas verloren ging.

    In de jaren hierna begon het allemaal wat stroever te lopen, mede veroorzaakt door het afscheid van steeds meer dragende spelers, wat resulteerde in een degradatie via de nacompetitie in 2007. Na een aantal mooie jaren was het avontuur in de 3e klasse helaas ten einde.

    Tot aan medio 2013 heeft de club netjes mee gedaan in de 4e klasse, maar het vertrek van een groot aantal bepalende selectie spelers in de zomer van 2012 was helaas niet op te vangen: Degradatie naar de 5e klasse. Met het 100-Jarig bestaan in het aankomende jaar leek men dit naderende jubileum weer te gaan beleven op hetzelfde niveau als tijdens het 75-jarig jubileum.

    In het seizoen 2013/2014 is al snel duidelijk dat SV ’t Centrum een maatje te groot voor de klasse is, waardoor de titel al snel buiten beeld bleek te vallen. In de bereikte nacompetitie bleek Almelo wel de sterkste, en na finale wedstrijden tegen VV Bentelo kon SV Almelo op het nippertje het 100 jarig bestaan toch gaan vieren als 4e Klasse bespeler, hetgeen toch beter bij de club past!

    In het nieuwe seizoen 2023/2024 zullen we over gaan naar de zaterdag, en zullen we starten in de 5e klasse.